Gå til hovedindhold

Udenfor fliserUdendørs fliser udsættes for vind og vejr, kulde og varme. Derfor skal fliser kunne tåle meget, især udendørs. Så kvalitet er topprioritet her. Men selv udendørs fliser i højeste kvalitet kan revne, hvis de ikke er installeret korrekt. Så hvis du vil lægge havefliser eller vil lægge de nye terrassefliser, skal du altid stræbe efter gode materialer og arbejde omhyggeligt.
   

Udenfor fliser udført i natursten

Naturstenfliser er stadig blandt de mest populære havefliser. Til dette formål anvendes især materialerne sandsten, travertin, granit, kvartsit, kalksten og skifer. Forbindelsen mellem natur og æstetik er fælles for alle disse naturstenplader. Alle udendørs fliser er også frostbestandige. Derudover er der nogle forskelle mellem de forskellige terrassefliser. Sandstenfliser og fliser af travertin har en langt mere middelhavsoplevelse end naturstenplader af f.eks. Granit eller skifer. Kvartsitgulvfliser har en særlig ru overflade og er mere tilbøjelige til at blive brugt som havefliser end terrassefliser. Terrassefliser af varmfarvet travertin eller sommerlig sandsten giver dig et stykke Toscana midt i Tyskland. De lyse naturlige toner af disse smukke udendørs fliser, deres fløjlsagtige overflade og det lyse korn gør hver af disse fliser unikke og din terrasse til en udstilling af smag og livsstil. Terrasser eller havefliser af granit eller skifer er mere elegante og køligere. De udstråler en aura af klar elegance og er særligt velegnede som udendørs fliser til store områder. For dem, der ønsker det mere legende og rustikt, kan de ru kvartsitgulvplader være lige noget for havestien og de subtile kalkstenplader alternativet til terrassen.

Terracotta eller keramiske udendørs fliser

Udover naturstenfliserne findes der også et stort antal meget flotte keramiske fliser til udendørs brug. Alle disse paneler er dannet af naturlige råvarer og derefter brændt. Hvis keramikken skal bruges som udendørs fliser, er den frostsikker og vejrbestandig. Men det ender også med ligheden mellem de mange forskellige "cotto -fliser", som italienerne kalder disse fyrede udendørs fliser. Terracotta -fliserne er blandt produkterne af højeste kvalitet af denne type. Råmaterialet til denne keramik af høj kvalitet kommer altid fra nærheden af den italienske by Impruneta, for kun her har jorden den rigtige sammensætning. Keramiske fliser tilbydes enten glaseret eller uglaseret. Hvilken du i sidste ende vælger, er primært et spørgsmål om personlig smag.

Læg fliser udendørs

Endelig nogle grundlæggende oplysninger om at lægge fliser udendørs. Grundlæggende skal underlaget være stabilt og frostsikkert; dette er f.eks. Tilfældet med terrassefliser, der hviler på en betonplade. Derudover skal sålen have en gradient på to procent. En bitumenbelægning og god dræning er påkrævet for tætning. En almindelig metode til at lægge terrassefliser er lægning af tyndbede. Hvis du ikke vil lægge havefliserne på en trækonstruktion eller betonplade, er lægning i et grusbed et godt alternativ. Også her skal gulvet forberedes grundigt, og en skråning må ikke glemmes.