Gå til hovedindhold
Køb online i: AT | IT | CH | FR | DE | UK | CZ | SE | DK | BE | NL | IE | ES | PL | PT | FI | GR | RO | NO | HU | BG | HR | LU

Om fliser

Nyttig information om flisen

Gulv- og vægfliser - robuste til daglig brug

FLISEN - FRA GAMLE TID TIL DEN NUVÆRENDE

De første lerobjekter blev lavet for omkring 30.000 år siden; men det tog yderligere 20.000 år, før mennesker var i stand til at producere genstande til daglig brug af keramik (græsk: Keramos). De ældste fund stammer fra omkring 9.000 f.Kr. De blev fundet i Upper Nile Valley i Egypten. De første glaserede fliser blev brugt som vægdekorationer i de gamle egyptiske pyramider (ca. 2.600 f.Kr.) og blev derefter hurtigt spredt i Persien, blandt assyrerne og babylonierne. I Europa blev flisen populær fra 1300 -tallet. Delft fajancefabrikker blev særligt velkendte. "Delft -fliser" er værdsat over hele verden den dag i dag. Keramiske fliser blev kun brugt som væg- og gulvbelægninger i Tyskland for omkring 1000 år siden. Først kun på slotte, paladser og kirker. Kun prinser og konger havde råd til denne luksus. I dag er væg- og gulvfliser blevet en integreret del af vores daglige liv. Takket være industrielle produktionsmetoder er luksusgenstanden blevet en vare.

PRODUKTION OG TYPER

Sammensætningen af de anvendte råvarer har ikke ændret sig meget siden oldtiden. Leret til væg- eller gulvfliser er stadig grundlaget for denne bygningskeramik. Andre mineralske råvarer tilsættes leret, f.eks. Kvarts, kaolin og feltspat. I nogle tilfælde også dolomit, fireclay eller calcit. Flisetyperne adskiller sig meget fra hinanden med hensyn til kvalitet; typen, sammensætningen af råmaterialerne og deres behandling er afgørende for vægflisen eller gulvflisen. Den rå masse, der opnås på denne måde, presses - fine keramiske masser i den såkaldte tørpresseproces, masser til grov keramik i ekstruderingsprocessen - og derefter, efter tørring, brændt ved temperaturer mellem 900 og 1200 grader Celsius. Vi skelner mellem enkeltfyrede og dobbeltfyrede fliser. Mens enkeltfyrede fliser kun har brug for en brændingsproces for at skabe skår med glasuren, er dobbeltfyrede fliser kendetegnet ved, at først skår og derefter glasur fyres i to forskellige arbejdstrin. Fliserne produceret på denne måde er opdelt i 3 hovedtyper: stentøjsfliser, stentøjsfliser og porcelænsstentøjsfliser.

Keramikfliser

er glaserede keramiske fliser. De bruges udelukkende som vægfliser. Deres gennemsigtige eller uigennemsigtige keramiske glasur smeltes normalt i en anden brændingsproces. Disse vægfliser har en høj vandabsorbering på ca. 20% og er derfor kun velegnede til indendørs brug.

Stentøjsfliser

er glaserede eller uglaserede fliser, der fremstilles ved hjælp af enbrændingsprocessen. Stentøjsfliser har en lav vandoptagelse og er mere solide i materialet end stentøjsfliser. Vandabsorberingen er under 3%, og stentøjsfliserne er klassificeret som frostsikre, men det anbefales ikke at lægge udendørs. Derfor er stentøjsflisen velegnet som vægflise.

OBS: Vægfliser bør aldrig bruges som gulvfliser. Din glasur kan let blive beskadiget, for eksempel ved at falde genstande, som kan flage glasuren af.

Porcelæn stentøjsfliser

Porcelæn stentøj fliser er fint forberedte fliser med ekstremt lav vandabsorbering på 0,5% og betragtes derfor som frostsikre. (DIN EN 176 - gruppe B1). På grund af deres materialesammensætning og høje brændtemperatur er de meget hårde og modstandsdygtige. Du kan bruge denne flise som en vægflise eller som en gulvflise. Porcelæns stentøjsfliser fås i følgende varianter:

Glaseret porcelæn stentøj:

Væg- eller gulvfliserne sælges oftest glaserede. Glasuren bestemmer overfladeegenskaberne og dermed også slid, i sidste ende bestemmer den også kvaliteten af vægflisen eller gulvflisen.

Uglaseret porcelæn stentøj:

Denne type væg- og gulvfliser er det såkaldte finkorn (salt og peberudseende), der oftest er repræsenteret og fås til rimelige priser. Fliser af høj kvalitet, såsom marmor eller imiteret granit, falder også ind under denne kategori. De er teknisk bedre end natursten, ufølsomme over for snavs, kan let rengøres, er slidstærke og har lidt overfladeslitage.

Poleret porcelæn stentøj:

I denne proces udføres yderligere arbejdstrin, og vægflisen eller gulvflisen poleres til højglans i flere trin. For det meste poleret porcelæn stentøj fliser, men i stigende grad også på glaseret porcelæn stentøj, der producerer en poleret glasur. Vægfliserne eller gulvfliserne er blanke, men mindre modstandsdygtige over for ridser. Polerede glasurer anbefales ikke i stærkt anvendte. Ved polering åbnes lukkede porer i flisen igen under brændingsprocessen, og fremmede stoffer, snavs, fedt eller olier kan trænge ind. Imprægnering af denne vægflise eller gulvflise er en forudsætning.

FÆLLES NORMER OG STANDARDER

Walltiles

Slidklasser

Væg- eller gulvfliserne er opdelt i følgende 5 slidklasser:

Klasse 1: Gulvflisen til rum med let trafik, f.eks. barfodet og tøfler i badeværelser og soveværelser, sanitære rum eller egnet som vægfliser.

Klasse 2: Gulvflisen til rum med mellemlang brug, gennem normalt fodtøj såsom det generelle private opholdsområde (undtagen køkkener) i stuen og spisestuen, trapper og terrasser.

Klasse 3: Gulvflisen til lokaler med moderat trafik og kan bruges i hele boligarealet, f.eks. i gange samt på terrasser og altaner.

Klasse 4: Gulvflisen til lokaler med høj trafik, f.eks. i husindgange, køkkener, arbejds- og bryggers.

Klasse 5: Gulvflisen til de højeste krav i alle rum og på overflader, der bruges ekstremt tungt, såsom butikker, hoteller, restauranter, garager, industrielle laboratorier og lignende områder.


 Sikkerhed

I modsætning til kommercielle områder, hvor der er foreskrevet standarder for lægning af væg- eller gulvfliser, findes disse ikke i den private sektor. Men hvad der er foreskrevet for kommercielle områder og anerkendt som korrekt, kan heller ikke være forkert for den private sektor. Vi vil derfor gerne gøre dig bekendt med nogle af de kommercielle regler herunder. Afhængigt af hældningsvinklen (hældningen) på de gulvfliser, der skal lægges på overfladen, gælder forskellige evalueringsgrupper: fra 3 til 10 ° (R9), 10 - 19 ° (R10), 19 - 27 ° (R11), 27 - 35 ° (R12) og over 35 ° (R13). Evalueringsgrupperne behandler en lav, normal, øget, stor eller endda meget stor "koefficient for statisk friktion". Gulvfliserne, der skal lægges, skal opfylde de angivne krav - være sikre på fødderne. Hvis fedtede, "pastaagtige" eller fibrøst viskøse stoffer kan komme på gulvet (f.eks. På slagterier og tankstationer), skal gulvfliserne have et "forskydningsrum", som vurderes ud fra fire V-klasser. For at definere risikoen for at glide har Federal Association of Public Accident Insurance Institutions (BAGUV) opdelt våde barfodsområder i tre vurderingsgrupper. Også her er hældningsvinklen målet for skridsikkerhed og fører til tildeling af gulvbelægningen til vurderingsgrupper A (minimum hældningsvinkel 12 °), B (minimum hældningsvinkel 18 °) eller C (minimumsvinkel hældning 24 °). På trods af definitionen af hældningsvinklen gælder vurderingsgrupperne kun for flade gulve. Så hvis du vil flise et skrånende gulv i våde områder, skal du stille endnu højere krav til gulvbelægningens skridsikkerhed. "Stort set tørre barfodsgange", "omklædningsrum", "stort set tør sauna og afslapningsområder" osv. Skal være udstyret med gulvfliser fra vurderingsgruppe A. Evalueringsgruppe B skal bruges til stort set våde barfodsture, til poolgulve af forskellige typer og til soppebassiner. Endelig er vurderingsgruppe C et krav for trapper eller såkaldte gennemgangspuljer, der fører ud i vandet.

PRAKTISKE TIP

Valget af væg- eller gulvfliserne efter form og farve er naturligvis en smagssag. Imidlertid bør praktiske og sikkerhedsmæssige hensyn ikke ses bort fra ved køb. Så husk venligst: Gulvfliser på altaner og terrasser udsættes for særlig høje belastninger fra vejret (solstråling, temperatursvingninger, fugt). Du skal være frostsikker. Altaner og terrasser er våde områder. Trapper kan dækkes med forskellige gulvfliser. Sikkerhed er særlig vigtig her. Trapper er altid en kilde til snublesten med stor risiko for at glide. Flisehandlen tilbyder dig alle de værktøjer, tilbehør og oplysninger, du har brug for til selv at lægge gulvfliserne. Lægning er dog ofte ikke helt uproblematisk for lægfolk, især i våde områder og på trapper. Overvej derfor også, om du gerne vil have arbejdet udført af en uddannet specialist - med garanti ifølge VOB. 

Tøv ikke med at kontakte os, hvis du har spørgsmål

Dit Mosafil -team