Gå til hovedindhold

Fliseværktøjer

Oversigt over fliseværktøjer
I princippet bruger flisebelægninger følgende værktøjer til flisebelægning for at kunne fungere korrekt:

- Notched spatel:
For at lægge fliser korrekt, reparere fliser eller lægge mosaikker er det vigtigt, at fliseklæbemidlet påføres jævnt på underlaget. Med den hakkede murske kæmmes klæbemidlet kraftigt igennem på lægningsoverfladen og fordeles, så der opnås en jævnt tyk påføring. Jo større flisernes format vælges, og jo stærkere fliseprofilen på bagsiden, jo højere bør tanddybden på den hakkede murske være. Den passende fortandning af fliseværktøjerne er ofte angivet på mørtelens emballage.

- Krydsafstandsstykker:
Selvom fliser glider for hurtigt væk efter at have banket på en moderne flisemørtel, er det stadig tilrådeligt at arbejde med såkaldte fugeafstandsstykker, især på glatte overflader som gamle fliser, metal eller plast. Ved hjælp af tværafstandsstykker sikres det også, at alle samlinger har samme bredde som deres forgængere, når der skal repareres fliser.

- Vaterpas:
Værktøj til flisebelægning kan naturligvis også komme fra andre håndværksområder. Ligesom vaterpas, hvilket er nyttigt til at justere fliser vandret og lodret. Dette er især vigtigt ved reparation af fliser.

- Flisehusskinne:
Et af de vigtigste værktøjer til flisebelægning er flisehusskinnen. En flisehusskinne bruges til at indstille den dimension, ved hvilken en flise skal ridses med glasskæreren. Du kan arbejde mere præcist med flisehusskinnen end med pålægningsvinkler, som alternativt også kan bruges som fliseværktøj.

- Firkantet tømmer og flisebrydende tang:
Disse værktøjer til flisebelægning anbefales stærkt, når man lægger mosaikker, reparerer fliser og lægger fliser. For at kunne knække fliser præcist, kræves en hård overflade. Et firkantet træ er ideelt. Flisen placeres med den markerede linje på kanten af ​​det firkantede tømmer og presses ned med et stærkt ryk. Ved større flisebelægninger er det værd at købe et par flisebrydende tænger, så du let kan bryde fliserne ved de ridsede områder. Da det ikke er let at reparere fliser, skal der udvises forsigtighed under dette arbejde.

- Fliseskæremaskine:
Især stentøjsfliser og andre hårdere fliser kan ofte kun skæres i størrelse uden problemer ved hjælp af specialværktøjer til flisebelægning, såsom en fliseskæremaskine. Købet er dog kun værd, hvis der planlægges større projekter vedrørende lægning af fliser eller lægning af mosaikker.

- Flisetang:
Hvis fliser skal "nibbles" milimeter for millimeter fra kanten med fliseværktøjer, har du brug for en "papegøjegaffel", som flisehulstænger kaldes. Disse fliseværktøjer kan bryde fordybninger til stikkontakter, VVS -forbindelser og lignende, hvilket kan være meget nyttigt, når man lægger fliser og lægger mosaikker.

- Fælles gummi:
Til den sidste fugning, især når man lægger mosaikker, er værktøj til flisebelægning særligt nyttigt. Fliseværktøjer som fugegummi er uundværlige. Især ved lægning af mosaikker skal mørtlen bearbejdes optimalt i samlingerne. Et fugegummi kan også være ganske nyttigt ved reparation af fliser.